zaterdag 8 oktober 2011

Nogmaals Gazet

Omdat er een paar mensen vroegen naar de techniek van het werken met kranten, zal ik proberen het uit te leggen. Het is heel simpel. In het boek "Layered Textiles" wordt uitgegaan van oude kranten die als meeloper gebruikt zijn. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon zelf verven. Minstens 8 à 9 lagen op elkaar leggen en dan met rechte lijnen doorstikken. Ik heb iets meer dan een voetje breed afstand genomen, anders kom je er niet met de schaar tussen. Daarna tussen de naden alles doorknippen, in één keer behalve de achterste, anders heb je alleen maar reepjes. Dit is het lastigste gedeelte. Alle naden zoveel mogelijk "open" zetten voor het effect.
De vorige keer heb ik voor de zekerheid als achterkant een lapje katoen gebruikt, maar dat is niet echt nodig. Het is hardstikke stevig.

Deze keer heb ik de kranten afgewisseld met organza, om en om.
Het effect val een beetje tegen, misschien moet ik fellere kleuren nemen?

Het werkt net zo als met zijde, als je het draait geeft het andere kleuren. Alleen op de foto weer niet zo goed te zien.Daarna heb ik het doorgesneden en gedraaid, dan krijg je weer een ander effect.


Terwijl ik hiermee bezig was kreeg ik nog weer een idee, maar dat een andere keer. Heb ik ff geen zin meer in.

Ik had pas een nieuw chenillemes aangeschaft en dat heb ik hiervoor gebruikt i.p.v. de schaar. Maar te hopen dat het nu niet meteen bot is van het papier! Ik hoop dat alles duidelijk genoeg is?

Lekker quiltweer hè? Fijn weekend.

P.s. Hiermee kun je ook leuke boekomslagen maken. Dit voor de liefhebbers.

10 opmerkingen:

 1. Ik heb dat al eens met stof gedaan, had alleen geen 8 lagen maar 4 + achterlap. Was ook voldoende, anders wordt het te dik om er nog iets mee te doen. Ik naaide allerlei restlapjes aan elkaar tot een laag (restverwerking) en alleen de boven-en achterlap waren uit één stuk. Afgewerkt met pailletjes en er vervolgens een tasje van gemaakt.
  Met (geverfd) krantenpapier lijkt me overigens ook leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. schitterend effect en bedankt voor de duidelijke uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel leuk zeg! Dit lijkt chenille patchwork, maar dan met papier. Zoals Janny al zei. Jaren geleden heb ik het eens als workshop gedaan met resten Bourettezijde, bij Iet van de Vrande in Someren. En net als jij: Meteen een speciaal chenillesnijmesje erbij gekocht waar je zó alles mee doorsnijd behalve de onderlaag.!
  Met kranten geeft het wel een erg leuk en bijzonder effect!
  Dank je voor de miniworkshop!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had al aan boekomslagen gedacht! Mooie techniek, morgen maar eens gaan verven.
  http://quiltaart.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaaf zeg, je moet het maar zien, weer iets op mijn lijstje om uitvtecproberen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Schitterend zo met de kranten, ik heb het gedaan met stof, de techniek is van Jennnie Rayment
  http://www.jennierayment.com/
  Het is zo leuk om te doen
  Groetjes Joke en fijn dat je me dit moois hebt laten zien, brengt meteen leuk herinneringen terug aan haar work-shop in Schotland

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke techniek!Met mooie resultaten.
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb dat boek in Birmingham gekocht. Ziet er erg leuk uit. Moet ik toch ook maar eens gaan uitproberen. Jouw uitleg erbij helpt! Bedankt.
  gr. Marjolijn

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ineke.
  Bedankt voor de info,lekker duidelijk zo.Het is een leuke techniek,ga hem zeker eens proberen.(Heb al jaren een paar oude kranten uit India die ik voor dit doel bewaarde).Groet,
  Marrie-Jette

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat en mooi effect Ineke leuk om eens uit te proberen.Dank voor de uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen