donderdag 15 augustus 2013

Ben er weer

Logerende kleinkinderen, logerende honden ( 4 tegelijk ) en weinig inspiratie, dan duurt het even voordat ik weer op gang ben.
Dit is een afbeelding van een Wajang pop, afkomstig uit Java. In het Javaans betekent het letterlijk schaduw of schim. Het is een bepaalde vorm van een poppenspel waarbij gebruik wordt gemaakt van schaduweffecten.
Hoe ik hierbij kom? Mijn vader was vroeger beroeps militair en heeft gediend in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger ( KNIL ) Zelf kan ik me daar niets van herinneren, alleen van verhalen. Toen hij uit Indie thuis kwam bracht hij heel veel houtsnijwerk figuren mee en zilver en gouden sieraden. De sieraden heb ik nog en op een armbandje en een hangertje enz. staat heel vaak een Wajangpop afgebeeld. Dit had ik van de week in mijn handen en een idee was geboren. Even googlen en je vindt ze in alle geuren en kleuren.
Een heb ik er  uitgezocht,  iets aan veranderd en in het groot nagetekend.
Daarna geschilderd op witte katoen met textielverf.

                                                                                                                                                               

 
En toen moest ik een geschikt patroon bedenken om te quilten. Ik heb gekozen voor o.a. een paisley motief omdat dat ook een beetje beweging geeft en makkelijk is op te stikken zonder eerst te moeten tekenen. Halverwege vond ik het zo vreselijk druk worden, maar uithalen was geen optie omdat je dat altijd blijft zien. Zeker omdat de stof door het verven toch iets stugger is geworden. Daarna heb ik al die rondjes in de motiefjes gequilt waardoor het drukker werd, maar in mijn ogen toch weer een rustiger geheel. Klinkt gek maar toch...
Ik heb er nu een paar dagen naar zitten kijken en ik moet zeggen, het went. Wel druk maar niet storend volgens mij.
 
 

De "hoofdtooi" heb ik met goudverf ingevuld. Gelukkig is het mat, dus geen bling-bling. Nog wat kleinigheidjes bijwerken en de rand. Ik denk dat ik er een biesje aan zet van ong. 2 mm. Lijkt me mooier dan naar achter vouwen.
 
 
Afm. 68 x 50 cm.
 
Painted on white cotton and a lot of quilting.
 

6 opmerkingen:

 1. Ik ben blij dat je "er weer bent". Ik kijk altijd reikhalzend uit naar jouw prachtige creaties. Deze is weer supermooi en de rondjes in het paisley motief een vondst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn, dat je er weer bent! En hoe! Prachtig alweer deze wajang pop! Het quiltwerk in Paisley dessin past er echt goed bij en te druk? Welnee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een drukte zeg, kleinkinderen, huisdieren, tsjonge, geen wonder dat je even "weg"was. Maar een prachtige wajang-pop heb je gemaakt!
  Fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi geworden. Soms moet je idd even " wennen" maar het lijkt mij dat het zo goed is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. really clever and I love the way you executed this. Great colors and quilting!!

  BeantwoordenVerwijderen